пʼятницю, 22 квітня 2011 р.

Пасхальне тридення. ВЕЛИКА СУБОТА, ПАСХАЛЬНА ВІГІЛІЯ.


Вступ до літургії.
         Сьогодні ми розпочинаємо святкувати „Господнє Воскресіння’’ яке ми звикли називати - Пасха. Пасха в перекладі на українську мову означає - Перехід, а це значить що ми святкуємо свято нашого переходу від смерті до життя, від темряви до світла, від неволі гріха до волі. В момент Воскресіння Ісуса ми стали справжніми дітьми божими. Через хвилину ми усі підемо до вогнища, там розпочнеться літургія світла: на початку отець єпископ посвятить вогонь, потім від того вогню він запалить Пасхал -- свічку яка символізує Ісуса Христа, і тоді всі підемо до храму: спереду отець єпископ, потім міністранти, а після них всі інші люди. Коли диякон буде співати слова „Світло Христове’’ , усі відповідатимемо: „Богу подяка’’. Це буде означати, що Ісус Христос як світло приходить до нашого життя з даром спасіння. Після того як диякон заспіває другий раз, ми від свічки, яку буде нести диякон, запалимо свої свічки на знак того , що ми приймаємо від Ісуса дар нового життя.

         Eкзультет (коли ставиться пасхальна свічка)
Зараз диякон буде співати „Еxsultet’’- радісну пісню в якій прославляється воскреслий Ісус, котрий приходить як світло яке розсвітлює темряву нашого життя. Отож стараймося цілим своїм серцем приєднатися до того радісного співу.
        
Вступ до літургії слова.
         Сьогодні слухаючи читання і псалми ми почуємо історію нашого спасіння повністю. Як люди згрішили, як потім Бог вів людей на протязі іхнього життя, як заповідав, що він визволить іх від смерті гріха, як вкінці через смерть і воскресіння Свого Сина Ісуса Христа викупив людей від смерті. Вслухуючись у ці читання ми самі беремо участь у цій історії спасіння так, що вона стає історією нашого життя, і нашого особистого спасіння, яке зараз виконує Ісус Христос.           

Перед літургією хрещення (після літанії)
         Зараз отець єпископ посвятить воду, котрою на протязі всього року   буде христити дітей. Звичайна вода обмиває нас з бруду, натомість вода хрещення, змиває гріхи людини міццю самого Христа, звичайна вода заспокоює прагнення, а вода хрещення навпаки, зміцнює прагнення безсмертя. Це дає можливість людині, щоб після смерті вона воскресла у Христовій славі.

Перед відновленням обіцянок хрещення (після посвячення води)
         Більшість з нас охристили тоді, коли ми були ще маленькими, тоді наші батьки за нас складали  обітниці. Сьогодні ми можемо свідомо відновити ці обіцянки і виразити нашу приналежність до Ісуса, наше прагнення жити в світлі воскреслого Христа. Тому відречімося від диявола і визнаймо віру в Триєдиного Бога. Під час цього обряду стоїмо з запаленими свічками.

Перед Євхаристіійною літургією (після молитви вірних)
         Тепер Воскреслий Ісус запрошує нас на свою пасхальну вечерю. Тут   “сакраментальнним” таїнственним способом виконається у Пасхальній жертві перехід Ісуса Христа через смерть до життя, якого і ми стаємо учасниками.
        
Перед благословенням.
         Повні радості що „Христос Воскрес’’ і надії, що і ми разом з Ним воскреснемо, йдімо до наших домів щоб там проголошувати тріумф над смертю, перемогу добра над злом, світла над темрявою. В цьому нехай нас зміцнить Боже благословіння.  

Немає коментарів:

Дописати коментар